Főoldal Történelem Képek Hasznos oldalak Vendégkönyv 2019. Jan. 20.
 


Felkészülés az útra

A családi meghívás megérkezése után információgyűjtésbe kezdtem. Az első megválaszolandó kérdés az volt, hogy egyáltalán hol találhatók meg a Don-kanyarban elesett magyar katonák sírjai. A következő oldalakon találtam használható információkat a sírok hollétéről: magyaremlek.nolblog.hu és donkanyar.gportal.hu és don-kanyar.lap.hu. Ezek szerint sok katonasír található szétszórva a Don-kanyar különböző pontjain. Bolgyirjovkában van egy temető, ahol 9.000 katona nyugszik. 1997-ben avatták fel. Illetve 2001-ben épült, és 2003-ban avatták fel a legnagyobb temetőt Rudkino falu mellett, ahol több mint 30.000 katona maradványait tárták fel. Kevés információ lelhető fel ezekről az emlékhelyekről az interneten. Néhány újságcikket, egy fotóalbumot és még néhány honlapot találtam, ami az emlékhelyekkel foglalkozik. Mivel a rudkinoi a legnagyobb temető, ezért tehát ide kellett eljutnom.

A második kérdés az volt, hogy hogyan lehet eljutni a temetőhöz. Az interneten található ezzel a témával foglalkozó oldalakból sajnos ez nem derült ki pontosan. A Google térképe általában nagyon részletes. Épületek és azoktól kisebb objektumok is felismerhetők rajta. Azonban Rudkino környékéről valamiért nincs kellően részletes térképrészlet.
Pontos útbaigazítás hiányában az interneten fellelhető tömegközlekedési menetrendeket kezdtem el átnézni. Moszkvát repülőgéppel érdemes megközelíteni, bár mennek oda vonatok is, de a vonatút hossza kb 2 nap. Számtalan légitársaság üzemeltet járatokat Budapest és Moszkva között közvetlenül vagy átszállással. Én egy ukrán légitársaság, az AeroSvit, járatát választottam kijevi átszállással. 50.000 forintba került a repülőút összesen oda-vissza. A repülőgép járatokról itt érdemes tájékozódni: pelikan.hu.
Moszkvából Voronyezsbe vonattal vagy autóbusszal lehet eljutni. A vonat menetrend itt található: poezda.net. A vonat kényelmes, viszont tovább tart vele az út, mint busszal. Vonattal kb 11-13 óra. Busszal 8-9 óra. Az autóbusszal az a baj, hogy a buszközlekedés elég szervezetlen. Nem találtam központi átfogó menetrendet sem. Ezen az oldalon található egy menetrend a Moszkvából Voronyezsbe tartó buszokról, de ez egyáltalán nem megbízható: moskva-bus.ru.
Nehezebb ügy Voronyezsből Rudkinoba eljutni. Erről semmiféle használható információt nem találtam. Mivel vasútvonal arrafelé nincs, valószínűsítettem, hogy busszal, taxival vagy autóstoppal tudok majd oda eljutni. Ukrajnában sokat utaztam már vonattal, busszal, taxival és stoppal is, így itt is hasonló közlekedési viszonyokra számítottam. Szóval nem lesz egyszerű.
A legproblémásabb rész Rudkinoból elmenni a temetőhöz. Ez ugyanis valahol messze a falun kívül található. Ebben a kérdésben a helyiek segítőkészségében és az Isteni gondviselésben bíztam.

A harmadik kérdés az volt, hogy mit fogok csinálni a temetőben. Fényképek és beszámoló készítésén túl szerettem volna leróni kegyeletemet nagybátyám és a többi hős sírjánál. El akartam helyezni egy koszorút és egy mécsest. Úgy ítéltem meg, hogy ezeknek a repülőn történő szállítása elég körülményes lenne, ezért ezeket Moszkvában terveztem beszerezni. Viszont még Pesten vásároltam egy nemzeti színű koszorúszalagot és egy arany színnel fogó direkt szalagírásra való tollat. A szalag egyik felére a következő feliratot írtam: A DONI HŐSÖK EMLÉKÉRE 2011. 05. 08. A másik felére az aláírásomat tettem. Illetve a családi és baráti körömben, a facebookon és más internetes fórumokon: forum.index.hu és egy másik forum.index.hu felajánlottam, hogy bárki, akinek halt meg rokona a Don-kanyarban, vagy fontos neki ez az ügy, aláírhatja ezt a szalagot. Ezt ráteszem majd a kint beszerzett koszorúra, és azt is szívesen vállalom, hogy ha valaki saját szalagot szeretne a koszorúra, azt is felteszem rá.

Amit még érdemes tudni, hogy ha valaki Oroszországban nem tudja a szállását baráti vagy rokoni alapon elintézni, akkor máshogy kell megoldania. Ezt lehet olcsón is, ha nincs nagy igényünk. Például: booking.com. Ha csak egy ágy kell, akkor 3.000 Ft/éjszakától lehet elég jó szállást találni.
A másik, hogy kell vízum Oroszországba. Ennek végső költsége közel 20.000 Ft lesz, még akkor is, ha 8-10.000 Ft-ért hírdetik. A vízumról itt lehet tájékozódni: www.hungary.mid.ru.